In 2020 is ZO!City (nu Zuidoost City) gestart met een reeks “De mensen achter Amstel 3”. In deze reeks komen de mensen achter de transformatie van dit gebied aan het woord over hun wensen, belangen en dromen voor Amstel III.
Deze keer aan het woord Pearl Boamah, cultureel programmeur bij LOLA BAE.
Wat is je rol in Amstel 3?
“Ik maak programma’s in LOLA BAE over thema’s die spelen in onze community. Hiervoor betrek ik allerlei toffe lokale partners. De programma’s staan in het teken van professionele en spirituele ontwikkeling. De Black Lives Matter movement was hier een belangrijke aanleiding voor. Onze community had het gevoel dat er iets moet gaan gebeuren. Bij LOLA maken we dat concreet en zijn we bezig met het maken van de vervolgstappen naar een inclusieve wereld, een wereld waar je onvoorwaardelijk je zelf mag zijn. LOLA BAE richt zich op Nederlanders met een cultureel diverse achtergrond die in de huidige maatschappij geen binding vinden met het huidige kunst en culturele veld. De stem van deze mensen vormt de programmering van LOLA BAE. Iedereen die zich daardoor voelt aangesproken is welkom en heeft ervoor gezorgd dat zelfs mensen buiten Amsterdam LOLA BAE omarmen.”
Waar werken jullie nu aan?
“Een van de bijzondere programma’s waar ik aan werk is The New Normal, gecreëerd door Cuba Rebelde en Arantxa Catriona. Zij zijn beiden creatieve makers. Zij lopen er regelmatig tegenaan dat ze opdrachtgevers hebben met te weinig kennis over diversiteit: hoe doe je het haar en de make-up bij zwarte modellen, en ook de belichting moet anders afgesteld. Daarnaast is er regelmatig sprake van micro-agressie en gaslighting (manipulatie) op de werkvloer.”
“Met The New Normal wordt een veilige plek gemaakt waar mensen bij elkaar kunnen komen die dat soort situaties herkennen, of die actief willen weten hoe ze hun werkomgeving diverser, inclusiever en veiliger kunnen maken. Het publiek is heel uiteenlopend, het is echt een nieuwe generatie die wil weten ‘hoe pak ik zoiets aan bij mijn werkgever?’ en ‘hoe ga ik om met de gevoelens die ik ervaar?’. Er kwamen mensen vanuit heel Nederland die zich door elkaar gesterkt voelden. En dat is mooi, want we hebben iedereen nodig als we een betere wereld willen maken.”
“Voor jongere deelnemers is het programma Speak Up! geinitieerd door Surya Nahumury. Hier komen jongvolwassenen in een kleine en intieme setting samen. Ook zij praten over wat hen bezighoudt en welke rol zij kunnen vervullen.”
“Daarnaast maken we programma’s rondom fysieke en mentale gezondheid. Zo wordt er regelmatig gehoelahoept onder leiding van Sisterhoops. Hoela hoepen past bij het speelse karakter van LOLA, het is heel kinderlijk maar je verbrandt calorieën als een malle en het is heel leuk om te doen. Tijdens de I AM FEELING MYSELF danceclasses van Mami Wata worden vrouwen uitgedaagd om doormiddel van dans in aanraking te komen met hun sensuele energie.”
“De combinatie in aanbod van mentale en fysieke programma’s hebben we als doel een community te creëren die onvoorwaardelijk in hun eigen kracht durft te staan. De volgende stap is het maken van masterclasses door mensen die successen hebben behaald in hun werk of op maatschappelijk gebied. Het programma aanbod dat we maken in LOLA BAE is dus erg breed.”
Wat is je toekomstdroom voor Amstel 3?
“We zitten hier omdat we de binding willen leggen met Zuidoost. We vertellen onze bezoekers wat er in Amstel 3 gebeurt, maar we laten ook aan Amstel 3 zien wat Zuidoost te bieden heeft. LOLA BAE verdient dan ook een toffe vaste locatie in dit gebied.”
“Ik hoop dat Amstel 3 een gebied wordt met veel mogelijkheden, een plek waar het bruist. Waar nieuwe lokale ondernemers zich kunnen ontwikkelen, maar dat het ook een plek is waar toffe ondernemers uit de stad zich kunnen vestigen. En het moet de kwaliteiten van de Bijlmer overnemen. Er kan namelijk veel over de Bijlmer gezegd worden maar het is er wel gezellig en laid-back. Het zou mooi zijn als Amstel 3 ook die sfeer krijgt.”
“Als laatste hoop ik dat Amstel 3 betaalbaar wordt en er woningen toegewezen worden aan jongeren en jongvolwassenen uit Zuidoost.”