In 2020 startte ZO!City (nu Zuidoost City) met een reeks “De mensen achter Amstel 3”. In deze reeks komen de mensen achter de transformatie van dit gebied aan het woord over hun wensen, belangen en dromen voor Amstel 3.
De reeks met drie vaste vragen wordt afgetrapt door Tamara Smit, senior projectleider Amstel III van de gemeente Amsterdam:
Wat is je rol Amstel 3?
Mijn functieomschrijving is ‘senior projectmanager’ Amstel III. In die rol geef ik namens de gemeente Amsterdam richting aan de gebiedstransformatie Amstel III. In de praktijk komt dat er op neer dat ik het integrale projectteam aanstuur, gaten dichtloop, strategie bepaal, vooruit denk, motiveer en probeer te inspireren. De meeste contacten met opdrachtgevers en bestuurders lopen via mij.
Waar ben je nu mee bezig?
Op dit moment ben ik veel bezig met het actualiseren van het ontwikkelperspectief en de ontwikkelstrategie voor Amstel III. In 2017 heeft de gemeenteraad de aanpak en het financieel kader daarvoor, binnen Amstel III vastgesteld. Dit jaar gaan wij de strategie en de ambitie van toen goed onder de loep nemen en aanscherpen waar nodig. Let wel, de ambitie blijft geheel overeind maar hoe die waargemaakt wordt en waar de accenten liggen, daar kijken wij met het hele team opnieuw naar.
Wat wij bedenken landt in een ‘concept stuk’. Dat bespreken we vervolgens weer met marktpartijen, ondernemers en bewoners. We kijken of we op dezelfde lijn zitten, de ambitie haalbaar is en of wij geen dingen over het hoofd zien. Vervolgens wordt een gemeentelijke begroting gemaakt voor de uitvoering van het ontwikkelperspectief en de ontwikkelstrategie. Dat pakket wordt eerst aan het College van B&W voorgelegd en vervolgens aan de gemeenteraad. Dat is pas eind van dit jaar. Op 23 april is er (weer) een inloopbijeenkomst, dit keer samen met mijn collega’s van het ArenaPoort gebied, waar wij de ideeën graag bespreken met belangstellenden en belanghebbenden.
Naast het actualiseren van het ontwikkelperspectief en de ontwikkelstrategie ben ik bezig met het begeleiden van de deelgebiedsteams die werken aan projecten in openbare ruimte projecten en bouwprojecten. Dat geeft veel energie. Het is prachtig om te zien dat er zoveel kennis en kunde vanuit de markt en gemeente samenkomt en dat dit leidt tot nieuwe gebouwen waar mensen gaan wonen, werken en leven. Aan Amstel III werken architecten, landschapsontwerpers, maar ook experts op het gebied van milieu, placemaking, communicatie, wetgeving, techniek (van geohydrologie tot elektriciteit en nog meer) en eigenlijk alle disciplines die je nodig hebt en tegenkomt in de complexe transformatie van een op autogericht kantorengebied naar een levedige stadswijk.
In ons werk zijn wij ook op zoek naar manieren die ervoor zorgen dat Amstel III een volwaardig onderdeel wordt van de Bijlmer. Het is absoluut niet de bedoeling dat deze ‘nieuwe’ wijk als een soort UFO landt in Zuidoost. Het liefst zou ik zien dat het een organische samensmelting wordt met de bestaande wijken. Hoe dat te doen is een ingewikkelde vraag. Ik sta open voor suggesties!
Veel tijd gaat zitten in het bedenken van slimme oplossingen om de gevolgen van de bouwoverlast binnen de perken te houden. Voor de mensen die werken in Amstel III en de nieuwe bewoners. Dit doen wij overigens samen met collega’s van het ArenaPoort gebied. Wij brengen in kaart wanneer waar gebouwd kan worden, welke omleidingen daarvoor nodig zijn voor fietsers, voetgangers en automobilisten en onderzoeken of we slim kunnen omgaan met de ruimte die bouwers nodig hebben voor bijvoorbeeld hun materialen. Overigens worden alle bouwactiviteiten stilgelegd in de periode rondom het EK 2020.
Wat is jouw persoonlijke toekomstdroom voor Amstel 3?
Ik hoop dat Amstel III een fijne plek wordt om te wonen. Dat nieuwe bewoners vallen voor het pionieren in de Bijlmer, dat ze het spannend vinden en zich willen inzetten voor het gebied, dat ze net zo gefascineerd raken door dit deel van Amsterdam als ik.
Ook hoop ik dat er een smeltkroes ontstaat van huidige bewoners, nieuwkomers en leeftijdscategorieën en levensstijlen. En dat er een bruisend leven ontstaat op de straten die nu grotendeels leeg zijn, behalve tussen de middag als de mensen die in Amstel III werken een luchtje scheppen.
Tenslotte hoop ik dat de gebouwen die nu worden ontworpen door architecten in opdracht van de grondeigenaren de tand des tijds doorstaan en dat ze over 75 jaar nog steeds gevuld zijn met mensen die er graag zijn.