Dromen verwezenlijken in de Talentenvijver

Talentenvijver voor Zuidoost City. jpeg

‘Zelfstudie, pro-activiteit en discipline zijn belangrijke kernwaarden van een student die deelneemt aan de Talentenvijver. Zonder motivatie, de wil tot samenwerken en probleemoplossend denken is deze opleiding niet geschikt voor je. Je moet goed kunnen plannen en organiseren en je moet vooral ook hard willen werken.’

Dite Van Esser, projectleider Talentenvijver windt er geen doekjes om tijdens de voorlichtingsdag Talentenvijver 2024-2025. ‘Wij coachen jullie maar jullie moeten het wel zelf doen. Je hoeft natuurlijk niet alles meteen te kunnen maar de wil tot leren en de gedrevenheid om te slagen moet absoluut aanwezig zijn.’

De Talentenvijver is een project van Zuidoost City in samenwerking met het ROC van Amsterdam, waarbij ambitieuze ROC studenten de kans krijgen versneld MBO4 te halen. Zuidoost City selecteert de studenten middels een pitch, biedt hen vervolgens intensieve (zakelijke) coaching en koppelt de jongeren daarna aan partners van Zuidoost City om afstudeeropdrachten te maken, stagedoelen te behalen en om werkervaring op te doen. 

Enthousiast
Tien potentiële studenten zijn aanwezig op de voorlichtingsdag van de Talentenvijver. Wat onwennig komen ze binnen op het kantoor van Zuidoost City in The Extra Mile maar al gauw stellen ze heel uiteenlopende vragen. ‘Mag ik zelf mijn stage uitkiezen, heb ik nog wel tijd voor een bijbaan, kan ik vrijstelling krijgen en wat gebeurt er als ik een opdracht niet op tijd inlever?’ Dite Van Esser en haar collega Roland Groen die vanuit het ROC van Amsterdam betrokken is bij de Talentenvijver beantwoorden geduldig alle vragen.

Derrick Tjong-a-Hung is een van de jongeren die de voorlichtingsdag bezoekt. Met een Havodiploma op zak bleek de Hbo-opleiding Ondernemen niet aan zijn verwachtingen te voldoen. ‘Ik voelde me niet thuis op het Hbo en koos voor de opleiding Ondernemen/Handel aan het ROC van Amsterdam. Toen ze me vertelden over de Talentenvijver was ik meteen enthousiast. Ik kan een goede stage lopen, word begeleid door professionals en kan versneld mijn mbo-niveau 4 halen. Ik kijk er naar uit om te beginnen.’

Ook Kayley Dulder is enthousiast. ‘Ik heb al een juridisch opleiding op niveau 4 afgerond, werk nu bij een bank en wil me graag verder ontwikkelen. Met het diploma Junior accountmanager van de Talentenvijver kan ik alle kanten op. Als ik klaar ben, ben ik een succesvolle vrouw met genoeg kennis om een succesvolle ondernemer te worden. Waar een wil is, is een weg.’ Derrick Tjong-a-Hung is het helemaal met haar eens. ‘Dromen zijn nooit onmogelijk,’ zegt hij, ‘als je er zelf maar in gelooft. Dan kom je er wel.’