ADE voor het eerst breed in Zuidoost

ADE Kickoff

Tijdens het Kick-off event ADE Zuidoost, dat plaatsvindt in het Huis van de Toekomst Amsterdam, wordt besproken wat er tijdens ADE gaat gebeuren in Zuidoost. Bij binnenkomst is meteen duidelijk dat het een feestelijk event wordt: alle gasten krijgen een heus ‘festivalbandje’ waarop ‘Dance Zuidoost’ staat. Het publiek is divers: jonge festivalgangers, artiesten, het bedrijfsleven, ambtenaren van gemeente Amsterdam en organisatoren zijn aanwezig. De overeenkomstigheid: Iedereen is benieuwd naar de events tijdens ADE in Zuidoost.

‘ADE is belangrijk voor de jonge ondernemers, artiesten en pioniers van het stadsdeel’
Saskia Bosnie, directeur van samenwerkingsverband Zuidoost City, heet de gasten welkom. Ze wijst ons meteen op het belang van dit moment. Het is immers de eerste ADE die wordt georganiseerd in Zuidoost. Ze geeft toe: ‘Eerder waren hier al een paar ADE feesten, maar dan alleen op de grotere podia zoals de Johan Cruijff Arena, AFAS en de Ziggo Dome en dan nog bij een enkele kleinschalige locaties. Dit jaar vindt het eerst op maar liefst 16 locaties plaats en wordt het georganiseerd door mensen die aan Zuidoost zijn verbonden.’

Saskia Bosnie vertelt over hoe hard zij samen met organisatoren hebben gewerkt om ADE Zuidoost voor elkaar te krijgen: met weinig slaap en niet al te gezond eten. ‘Maar dat kunnen we er straks weer allemaal afdansen tijdens ADE.’

George O. Janssen van The Gospel Agency, stapt naar voren en vertelt verder over hoe hij en Saskia samen op het idee zijn gekomen ADE Zuidoost te organiseren. Hij vertelt een persoonlijk verhaal, dat begon toen hij in Zuidoost kwam wonen en er tijdens ADE achter kwam dat er in zijn stadsdeel geen events plaatsvonden. Hij miste dit en dacht: ‘dit is voor de bewoners van Zuidoost belangrijk, voor de cultuur en voor het ondernemerschap van de mensen die hier wonen.’

Team Zuidoost City en The Gospel Agency kwamen samen en besloten dit te gaan organiseren. Het was een enorme ontdekkingstocht: eerst zijn ze gaan praten met stichting ADE. Daarna organiseerden ze een informatiebijeenkomst waar circa 72 artiesten, organisatoren, overheid en aanbieders van locaties, aanwezig waren, daarna hebben ze zes werksessies georganiseerd. Uiteindelijk zijn ze met veel organisatoren en artiesten in contact geweest.

Nu zijn er tijdens ADE 42 events georganiseerd, die onder andere door de inzet van (jonge) pioniers, artiesten en organisatoren uit Zuidoost met circa 50% betrokkenheid van Zuidoost City & The Gospel Agency, tot stand zijn gekomen. George  O Janssen vertelt: ‘dit is een enorme investering geweest voor al die mensen, aangezien zij financieel gezien geen support kregen. Dat al die pioniers hun best hebben gedaan dit te bewerkstelligen, is daarom extra bijzonder.’ En hoe we met elkaar de co-brand van ADEZO vermarkten.

‘Dansen op de tonen van Zuidoost, het beste beloofd.’
Voordat Ellen Nieuweboer van Gemeente Amsterdam naar voren wordt gevraagd, uit Saskia Bosnie haar waardering voor de samenwerking met haar: ‘gemeente Amsterdam heeft een grote bijdrage geleverd, ook emotioneel gezien.’ Ellen Nieuweboer reageert vol trots: ‘De kracht is hier zó groot.’ Nieuweboer werkte vanuit het Huis van de Toekomst met een team aan de ontwikkeling van Zuidoost.

Nieuweboer houdt het kort en daarom komt Tanja Jadnanansing, voorzitter van het dagelijks bestuur Stadsdeel Zuidoost, het podium op. Ook zij zou het liever kort houden, want ‘we moeten niet praten, maar dansen.’ Haar enthousiasme springt ervan af wanneer ze begint over het talent in Zuidoost en het belang van lokaal ondernemerschap in de regio. ‘We moeten elkaar blijven supporten in Amsterdam-Zuidoost, want als wij het niet doen, wie zal het dan doen?

Wij hebben de rolmodellen, wij zijn de leiders van nu.’ Haar doel is om Zuidoost op de kaart te zetten, want met 173 etniciteiten en culturen in het stadsdeel, is er veel moois dat Zuidoost kan laten zien. ‘Dansen op de tonen van Zuidoost, het beste beloofd.’ Het publiek wist dit blijkbaar al, want wanneer George vraagt wie er allemaal naar ADE Zuidoost gaat, gaan bijna alle handen omhoog.

Storytelling en lokaal talent uit Zuidoost
Feit is ADE ZO voor het eerst door en voor de bewoners uit dit stadsdeel wordt georganiseerd. Dit soort bijzondere momenten moeten worden gedocumenteerd, en laat Zuidoost nu nét een eigen Encyclopedie hebben, waarin bewoners hun verhalen over hun buurt kunnen delen. Angelique Hoogmoed komt het podium op en vertelt over het belang van het creëren van eigen verhalen in het stadsdeel. ‘De media geeft een vertekend beeld over dit stadsdeel en wij willen met de Encyclopedie ons eigen verhaal kunnen vertellen, door en van mensen die hier wonen. Er gebeuren hier namelijk zulke positieve dingen!’

Daarnaast is er volgens Hoogmoed ook bijna geen informatie over Zuidoost. Om dit gat te dichten, kan iedereen filmpjes, foto’s en verhalen delen, zodat duidelijk wordt hoe levendig het stadsdeel is. ADE ZO zal ook worden opgenomen in de Encyclopedie.

Er volgt een acrobatisch optreden van VJ Duke en DJ Quintern en Brian Juan Pedro van Bartendanz en Sarah Jane laat ons meezingen: ‘When I say black, you say magic! Black! Magic! Black Magic!’ Daarna volgde een moment van een energize op Frankie K Frankie Knuckles op Move Your Body. Het is een mooi begin van een dansbaar en muzikaal weekend. Na de pauze is het tijd voor artiesten en organisatoren om hun events te pitchen. De volgende pitches werden gedaan:

1. MC MARBOO- Masters of Ceremony
2. Joan H. Windzak-Atheneum Boekenhandel Beats, books & bites
3. Joy-Cascada into the music
4. Orlando Valpoort– ADE kids party
5. Merel Bruijn- Gospel Meets dance
6. Marilva Berrenstein (MCJ Studio- The Base
7. Ting Xu- Spinoza Campus lounge & tours
8. Drs. MA, Graziëlla Hunsel Rivero – ZO Jazz Stage
9. Angelique Hoogmoed- Podcast OBA Next
10. Amrish Raghosing 🎶– Dutch Priority Award
11. Ryan Pinas– Mixing Visions

Na de pitches wordt iedereen gevraagd om naar de welkomsthal te gaan. Hier is het mogelijk om (in heuse ADE stijl) mee te doen aan de silent disco. Gretig pakken de bezoekers de koptelefoons en beginnen te dansen. We krijgen fantastische optredens van de artiesten Miss DJ QT , Joey Switch, Seduction en Chocolate Swirl. Twee dj’s draaien tegelijk en de bezoekers kunnen met de koptelefoons tussen de diverse muziekstijlen wisselen.

Dit is de keer dat ADE in Zuidoost collectief is opgepakt en er een breed aanbod ontstond. Dit is zeker niet de laatste keer.

Download het programmaboekje ADE Zuidoost
hashtag #IAMADEZO voor foto’s en video’s

Tekst: Hannah Veldhoen