Medical Business Park voor Amsterdam Zuidoost

UMC.AMC. A. vd Zee

‘Het gebied rondom Amsterdam UMC, locatie AMC is volop in ontwikkeling. Het wordt een medisch bedrijventerrein waar kennisinstellingen en medische bedrijven samenkomen. Ook komen er gemeenschappelijke laboratorium voorzieningen en kantoren.’

Aan het woord is Arjen van der Zee. Namens het UMC is hij programmamanager van het Medical Business Park. ‘Samen met de gemeente geven wij vorm aan dit innovatieve gebied dat ruimte biedt voor samenwerking en kennisuitwisseling met de focus op gezondheid.’

Hoogwaardig
In 2011 sloegen de gemeente Amsterdam en Amsterdam UMC de handen ineen om de locatie AMC te ontwikkelen tot een hoogwaardige locatie voor onderzoeksbedrijven in de gezondheidszorg. Verschillende ontwikkelaars werden na openbare aanbestedingen geselecteerd om op dit terrein gebouwen te ontwikkelen met laboratoriumvoorzieningen en kantoren.

Door de bouw van het Medical Business Park wordt er hoogwaardige werkgelegenheid voor de regio gecreëerd. ‘Bovendien wordt er flink geïnvesteerd in de uitstraling van het gebied,’ zegt Arjen van der Zee. ‘Zo heeft het UMC, locatie AMC een nieuwe hoofdingang gekregen met trappen en zitgelegenheden. Er is een park in aanbouw met veel groen en water. Vroeger was dit een gebied met voornamelijk parkeerplaatsen. De veranderingen die er nu plaats vinden zullen het hele gebied ten goede zal komen.’

Kennis uitwisselen
Het Medical Business Park stimuleert de innovatie in Life Sciences & Health. Het gebied komt tegemoet aan de toenemende (internationale) vraag naar laboratorium ruimte. Doordat lab ruimte gedeeld wordt, kan ook kennis uitgewisseld worden. ‘Het Medical Business Park heeft belangrijke voordelen’ zegt Arjen van der Zee. ‘De onderzoeksbedrijven kunnen gebruik maken van de kennis van het Amsterdam UMC. De onderzoekers van het UMC kunnen op hun beurt profiteren van de nieuwe gebouwen. Zij kunnen er ruimtes huren om hun onderzoek verder te ontwikkelen.’

De ruimtes zijn nog niet allemaal verhuurd maar Arjen van der Zee verwacht dat er veel bedrijven op af komen. ‘Het Medical Business Park is onderdeel van het Amsterdam Life Sciences District dat helemaal doorloopt tot de A9. Het is een interessant gebied, waar onder andere producenten van geneesmiddelen en research bedrijven met de focus op medische toepassingen zich hebben gevestigd. Ook worden er woontorens gebouwd en is er ruimte voor starters.’

‘Een gebied in transformatie dus. Een aantrekkelijk gebied. Het ziekenhuis heeft daarbij een aanzuigende werking.’ Arjen van der Zee: ‘Wij zijn als een magneet. Bedrijven vestigen zich graag bij ons in de buurt. Zeker in dit gebied. Hier liggen volop kansen.’