Boy Edgar Jongerenprijs voor Wijktalentorkest Bijlmer

Leerorkest

Stadsdeelvoorzitter Tanja Jadnanansing heeft onlangs de Boy Edgar Jongerenprijs uitgereikt aan twee leden van het Wijktalentorkest Bijlmer. In het Muziekcentrum Zuidoost ontvingen winnaars Stephanie Bula (trompet) en Debora Amoako (cello) elk een certificaat ter waarde van 175 euro. Tanja Jadnanansing prees hun gedrevenheid en hun talent. Ze benadrukte ook trots te zijn op alle vijfendertig leden van het talentorkest.

De kinderen van het Wijktalentorkest Bijlmer krijgen elke vrijdagmiddag muziekles van professionele musici. Zij repeteren 15.30 tot 17.00 uur onder leiding van een dirigent in Muziekcentrum Zuidoost. Daarnaast krijgen de kinderen gratis een muziekinstrument te leen zodat zij thuis kunnen oefenen. Regelmatig treden de kinderen op. Onlangs waren ze te bewonderen in Villa Arena en Kasteel Hoensbroek!

Boy Edgar
De jaarlijks terugkerende Boy Edgar Jongerenprijs is vernoemd naar de beroemde Nederlandse jazzmusicus Boy Edgar. Op de middelbare school kwam hij in aanraking met jazzmuziek. Hij leerde zichzelf piano- en trompetspelen. Later ging hij ook zelf jazzmuziek schrijven.

In de Tweede Wereldoorlog ging Boy Edgar in het verzet. In 1969 vestigde hij zich als huisarts in Duivendrecht en de Bijlmer. Kort na zijn pensionering in 1980 overleed hij op 65-jarige leeftijd. Boy Edgar is een rolmodel voor onze jonge musici, zei presentator Lorenzo van Dijk van het Muziekcentrum tijdens de prijsuitreiking. ‘Je zou hem onze beschermheilige kunnen noemen.’

Optreden

Na de prijsuitreiking verzorgde het Wijktalentorkest Bijlmer een optreden dat begon met dreigende klanken die klonken als een stampende kudde olifanten die door een donker bos trekt. Hierop volgden de vrolijke klanken van Yolo! Yolo! staat voor ‘Yo! LeerOrkest’ waarbij de aanwezigen op aanwijzing van de dirigent ritmisch in hun handen moesten klappen.

Bij het sfeervolle volgende nummer zong het publiek zachtjes mee met het beroemde ‘In the jungle, the mighty jungle, the lion sleeps tonight.’ Bij de Braziliaanse klanken van Super Samba kwamen de aanwezigen ritmisch in beweging op hun stoelen. Het was een wervelend optreden waarbij alle kinderen tot hun recht kwamen.

De Boy Edgar Jongerenprijs is een initiatief van een aantal maatschappelijke organisaties in Zuidoost: Stichting Profor, Stadsdorp Goud, Netwerk Vergeet Mij Niet en Stichting Kolibrie; in samenwerking met het Leerorkest en Muziekcentrum Zuidoost.

Lees hier meer over Wijktalentorkest Bijlmer: https://leerorkest.nl/bijlmer/

Kijk voor meer informatie over het leerorkest op: https://leerorkest.nl/