Broedplaats voor entrepreneurs

De Kazerne

De Kazerne in Reigersbos is een cultureel centrum en een broedplaats waar mensen de mogelijkheid hebben om samen te komen. De voormalige brandweerkazerne is een van de ruim zeventig broedplaatsen die Amsterdam rijk is. In het gebouw komen creatieve ondernemers, kunstenaars, culturele organisaties en buurtbewoners samen. Het is een thuis voor iedereen.

Ruimte voor de creatieveling
Amsterdam heeft altijd plekken gekend waar kunstenaars vrijuit hun gang konden gaan, waar ze ruimte hadden om te experimenteren, te creëren en te presenteren. Toen ongeveer twintig jaar geleden een aantal van deze plekken dreigde te verdwijnen, is er voor het eerst beleid gemaakt voor ateliers en broedplaatsen. De gemeente creëerde vervolgens samen met kunstenaars nieuwe locaties. Zo ontstond enkele jaren geleden ook broedplaats De Kazerne in Reigersbos.

Voor de buurt, door de buurt
Broedplaats De Kazerne wordt gerund door mensen uit de buurt. Er worden activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Het culturele centrum ligt aan het Remmerdenplein 100 in Reigersbos waar mensen kunnen samen komen. Het is een omgeving waar ieder­een welkom is en zich thuis kan voelen.

De voormalige brandweerkazerne staat vooral bekend om talentontwikkeling, ondernemerschap en buurtinitiatieven. In het pand zijn 18 studio’s voor creatieve ondernemers, kunstenaars en culturele organisaties. Daarnaast is er een muziekproductie ruimte, een buurtwerkplaats, een podium, een keuken, een koffiebar en een sportzaal. Ook zijn er flexplekken voor creatieve ondernemers. Het Buurtcafé van De Kazerne is in de oude Remise, waar vroeger de brandweerauto’s stonden.

Alle ruimtes in De kazerne worden dagelijks optimaal benut. Er worden workshops en bijeenkomsten georganiseerd en ook zijn er elke dag sport- en buurtactiviteiten. Kijk voor de agenda van De Kazerne op kazernereigersbos.org

Verbinding met de buurt
Alle broedplaatsen in Amsterdam hebben een eigen profiel. Ze verschillen in omvang en uitstraling en richten zich op verschil­lende doelgroepen. Broedplaatsen kunnen verschillende functies hebben. De ene broedplaats is specifiek voor kunstenaars, de andere heeft meer een buurtfunctie of is er voor de stad. De Kazerne in Reigersbos vervult alle functies ineen en zorgt hiermee voor verbinding met de gehele omgeving.

Meer informatie

  • Wilt u meer weten over broedplaatsen? Kijk dan op nl/broedplaatsen.
  • Benieuwd naar De Kazerne? Kijk op org.