Kleurrijke radio en tv in Amsterdam Zuidoost

Norman van Gom

‘We zenden zeven dagen in de week uit. Op 107.9 FM en 105.5 op de kabel. Op internet hebben we een stream op www.radiomart.nl zodat we wereldwijd vierentwintig uur per dag te ontvangen zijn.’

Norman van Gom is de bevlogen directeur van Radio mArt. Het radiostation bestaat al achtendertig jaar en heeft als doel om op lokaal, regionaal en landelijk niveau de communicatie tussen de verschillende etnische bevolkingsgroepen in Nederland te bevorderen. mArt heeft een groep luisteraars van ongeveer 80.000 huishoudens per dag en zendt dagelijks vanuit Restaurant Elixer, Egeldonk 50, hartje Bijlmer uit.

Ontmoetingsplek
‘Muziek en radio maken zijn mijn grote passies,’ zegt Norman van Gom enthousiast. ‘In de jaren tachtig was ik radiopiraat en discjockey in clubs. Vijventwintig jaar geleden raakte ik betrokken bij Radio mArt. De multikleurrijke Amsterdamse radio en televisie is een ontmoetingsplek, een klankbord en een monitor. Dagelijks wordt er vaak ingebeld door luisteraars. Zij praten en discussiëren mee tijdens de uitzending.’

‘Radio mArt hecht veel waarde aan de interactie tussen de luisteraars, de programmamakers en eventuele studiogasten. Zo blijft mArt goed op de hoogte van de maatschappelijke en culturele behoeftes van haar doelgroep. Dat is belangrijk,’ aldus Norman van Gom. ‘Discriminatie, onderwijs, gezondheidszorg en gebiedsontwikkelingen komen regelmatig ter sprake, maar ook bespreken we issues die er zijn op wereldlijk niveau.’

Uitdagingen
Radio mArt krijgt geen subsidie. ‘Wij krijgen donaties van de over het algemeen kleine ondernemers om de hoek. Reclame-inkomsten voorzien in het kleine budget om het radiostation draaiende te houden. Al onze medewerkers werken vanuit hun passie op vrijwillige basis. Zij hebben een enorme binding met het publiek, met zenden en met radio maken. Dat maakt radio mArt ook zo uniek.’

‘Wel is het zo dat we altijd op zoek zijn naar nieuwe talenten. Mensen die met hart en ziel in contact staan met de samenleving. Mensen die een passie hebben voor radio, radiotechniek en zenden. Stagiaires kunnen we ook altijd gebruiken. Zij krijgen bij ons de mogelijkheid om veel te leren en om door te stromen. Mensen als onze stadsdeelvoorzitter Tanja Jadnanansing en tv-persoonlijkheid Simone Weimans hebben zich ook bij radio mArt kunnen ontwikkelen.’

Een andere uitdaging vormt de locatie. Norman van Gom: ‘Naast het feit dat we weinig inkomsten hebben en altijd op zoek zijn naar nieuwe mensen wordt onze uitzendlocatie in september 2023 gesloopt. We zijn daarom op zoek naar een nieuw onderkomen van ongeveer 150 m2 waar we twee studio’s kunnen onderbrengen en waar ruimte is voor het samenkomen van ongeveer honderd mensen.’

Trots
Radio mArt is een kweekvijver die niet meer weg te denken is uit Amsterdam Zuidoost. Een radiostation dat midden in de samenleving staat. ‘Ik ben daar trots op,’ zegt Norman van Gom. ‘Tijden veranderen en ik weet dat we naar een nieuwe manier van communiceren moeten,’ gaat hij verder. ‘Ik ben blij met mensen die vernieuwing brengen. Mensen die kennis vergaren en dat ook willen delen met anderen.’

‘Ik ben ook blij met de vernieuwing van het stadsdeel. De toekomst van Amsterdam Zuidoost ziet er prachtig uit. Ik ben er vaak en ook mijn kinderen wonen er. Als ik een mooie woning aan het water vind, kom ik er wonen. Amsterdam Zuidoost heeft mijn hart gestolen.’