Keti Koti: een feest van verbondenheid en diepgang

Keti Koti

‘Met het jaarlijkse Keti Koti festival staan we stil bij het verleden en kijken we vooruit naar de toekomst. We herdenken het slavernijverleden en vieren vrijheid, gelijkheid en verbondenheid.’

Aan het woord is Ivette Forster, één van de organisatoren van het jaarlijks terugkerende Keti Koti festival in het Oosterpark. ‘Het is belangrijk dat we deze zwarte bladzijde in de geschiedenis herdenken en dat Amsterdam zijn medeplichtigheid erkent. Dat is belangrijk voor de verwerking van het slavernijverleden. Ook is het van belang dat we met zijn allen de vrijheid vieren. Dat doen we in de Oosterpark, maar ook op diverse andere locaties in Nederland.’

Op 1 juli start om 13.00 uur de nationale herdenking in aanwezigheid van o.a. vertegenwoordigers van het Kabinet, de Gevolmachtigde Ministers van Curaçao, St. Maarten en Aruba, de Ambassadeurs van Suriname, Ghana en Zuid-Afrika en de Burgemeester van Amsterdam. Om 15.00 uur begint het Keti Koti festival met diverse optredens en verdieping op verschillende podia. Iedereen is welkom. De hoogtepunten van het festival worden uitgezonden op NPO2 en AT5.

Oosterpark
Op 1 juli 1863 schafte Nederland de slavernij af. Daarmee kwam er een einde aan ruim tweehonderd jaar slavernij. In 2002 werd het Nationaal monument Slavernijverleden onthuld in het Oosterpark. In 2009 werd daar het Keti Koti festival aan verbonden met muziek, voorstellingen, talks workshops, kraampjes, eten en drinken.

‘Vanaf het begin was Keti Koti in het Oosterpark een succes,’ zegt Ivette Forster. In 2009 kwamen er ongeveer 15.000 mensen naar het Oosterpark en dat groeide uit tot een kleine 40.000 bezoekers. Los van het feit dat het een festival met diepgang en een belangrijke boodschap is, is het ook een heel gezellig festival midden in het groene Amsterdam.’

Programma
Onderdeel van de festiviteiten is Bigi Spikri (‘Grote Spiegel’), een kleurige parade in feestelijke en vaak traditionele kledij voorafgaande aan de herdenking. Verzamelpunt is de Stopera op het Waterlooplein bij de ingang van het stadsbestuur. De parade vertrekt om 11.00 uur en eindigt rond 12.00 uur in het Oosterpark.

Na de herdenking start om 15.00 uur het festival met optredens van onder andere Black Harmony, A Sa Go, Inner Circle en Kankantrie. ‘Er zijn vier podia,’ legt Ivette Forster uit. ‘Twee voor muziek en optredens, één voor gesprekken en spoken woord en we hebben ook een kinderpodium voor verhalen, tekenen, knutselen en kindermuziek.’

‘Elk jaar hebben we een nieuw gevarieerd programma en ik kan je verzekeren dat het ook dit jaar weer een bijzondere en fantastische dag wordt.’

Kijk voor meer informatie over het Keti Koti festival op: https://ketikotiamsterdam.nl/