Een duurzame leefomgeving met een lokale touch

Onno Dwars

Hij oogt vriendelijk en bevlogen, de Chief Executive Officer van Ballast Nedam Development. Enthousiast vertelt hij over de plannen voor Amstel III. ‘Je moet het zo zien,’ zegt hij, ‘in het theater van het leven bouwen wij het decor. Wij zijn voortdurend bezig met de vraag hoe bewoners en alle anderen zich binnen dat decor thuis gaan voelen. Dat is onze passie. Daar zetten we ons honderd procent voor in.’

Onno Dwars is sinds vorig jaar CEO van Ballast Nedam Development. Hij studeerde aan de Technische Universiteit van Delft. In 2017 startte hij als commercieel directeur bij het Nederlandse bouw- en ontwikkelbedrijf Ballast Nedam Development.

Eleven Square
‘Wat nu niets anders lijkt dan een grasveldje tegenover de Johan Cruijff ArenA bouwen wij om tot een district met woningen, kantoren, retail, food & beverage. Ook komt er een theater en een hotel. Je zou het misschien niet zeggen,’ legt de CEO uit, ‘maar dat grasveld is 25.000 vierkante meter. Wij gaan ervoor zorgen dat het gebied dat lange tijd niet optimaal werd gebruikt, twentyfourseven kan gaan leven.’

Eleven Square heet het terrein dat Ballast Nedam Development samen met gebiedsontwikkelaar AM vorm gaat geven. Het ligt naast AFAS Live en tegenover de Johan Cruijff ArenA. ‘Door wonen, werken, winkels en ruimte voor vrijetijdsbesteding aan het gebied toe te voegen zorgen we ervoor dat er ook buiten de piekmomenten levendigheid in het gebied kan zijn. We zorgen voor aantrekkelijke straten en pleinen waar bewoners, gebruikers en bezoekers elkaar kunnen ontmoeten.’

Partner
‘Ik ben heel blij dat we partner zijn geworden van Zuidoost City,’ zegt Onno Dwars. ‘Hoe meer mensen partner worden des te meer we kunnen verbinden. We kunnen elkaar versterken waardoor er ook weer nieuwe initiatieven ontstaan. Dit zal het gehele programma verrijken en het hele gebied ten goede komen. Daar geloof ik echt in.’

‘Ik sta dan ook te popelen om deelgenoot te worden van een groot openingsfeest met de buren,’ zegt hij opgetogen. ‘Een cultureel festival, wat zou dat geweldig zijn. Het verbinden van de rijke cultuur van Amsterdam Zuidoost met wat wij hier neer gaan zetten lijkt me echt fantastisch,’ zegt hij enthousiast. ‘Ik kan haast niet wachten.’

De CEO verwacht dat er volgend jaar een start gemaakt gaat worden met de bouw. ‘Het is een bijzonder en grootschalig project. We zetten in op een duurzame leefomgeving waarbij groene daktuinen, zonnepanelen en een lokale touch niet meer weg te denken zijn. Welzijn, comfort, gezondheid, lokale betrokkenheid en verbinding met de rest van het gebied. Daar gaan we voor.’