Investeren in kunst en cultuur: een absolute noodzaak

Bijlmer Parktheater

Gezien de enorme groei van het stadsdeel en de omliggende gemeenten vraagt Cultureel Zuidoost aandacht voor de gewenste en noodzakelijke investeringen op het gebied van cultureel vastgoed, exploitatie, programmering en professionalisering in Amsterdam Zuidoost.

‘Kunst en cultuur verrijkt de wereld,’ zegt Jolanda Spoel, directeur van het Bijlmer Parktheater. ‘Kunst en cultuur maakt je omgeving mooier. Het is een upgrade van je natuurlijke leefomgeving, het is een opwaardering van je buurt. Nu er in de komende 20 jaar ongeveer 40.000 nieuwe woningen in Amsterdam Zuidoost worden gebouwd, kan een investering in de kunst- en Culturele sector niet achterblijven.’

Cultureel Zuidoost
Samen met zestien actieve organisaties vormt het Bijlmer Parktheater ‘Cultureel Zuidoost’. Jolanda poel: ‘Wij zijn dit initiatief gezamenlijk gestart om kunst en cultuur in Amsterdam Zuidoost op de kaart te zetten, om te verbinden en de noden van de culturele sector onder de aandacht te brengen. Amsterdam Zuidoost maakt al enige tijd een enorme ontwikkeling door, maar wij werden in alle mooie plannen niet of nauwelijks genoemd.’

‘In de afgelopen jaren is er in de kunst- en cultuursector in Amsterdam Zuidoost amper geïnvesteerd,’ gaat ze verder. Zowel op het gebied van financiële bijdragen voor organisatie en programmering als op het gebied van vastgoed loopt Amsterdam Zuidoost ver achter in vergelijking met de andere stadsdelen. Slechts enkele organisaties beschikken in ons stadsdeel over permanente huisvesting, die in veel gevallen te klein is. Heel veel andere organisaties en initiatieven hebben slechts een tijdelijk en vaak te klein en kwalitatief ondermaats onderkomen.’

Het Bijlmerparktheater is het enige theater in Amsterdam Zuidoost. Het theater heeft één zaal met 164 stoelen. ‘Dat is natuurlijk veel te weinig,’ zegt Jolanda Spoel. ‘We hebben nu 2000 vierkante meter, maar voor onze ambitie hebben we zeker 6500 vierkante meter nodig. Gezien de vraag en het aanbod in ons mooie diverse kleurrijke stadsdeel hebben we ook meerdere zalen nodig. Per maand moeten we nu soms wel vijftien keer ‘nee’ verkopen aan mensen die bij ons willen huren. Dat is toch niet meer van deze tijd.’

Aanbevelingen
Amsterdam Zuidoost ontwikkelt zich razendsnel. Het stadsdeel wordt steeds aantrekkelijker voor Amsterdammers en voor mensen van buiten de stad. Daar horen voorzieningen bij die passen bij de omvang en de samenstelling van de bevolking. ‘Ook culturele voorzieningen dus,’ aldus Jolanda Spoel.

‘Wij willen graag bijdragen aan de plannen om Amsterdam Zuidoost te verbeteren. De grote vernieuwingen in het stadsdeel vormen voor het stadsbestuur, de ontwikkelaars en de culturele instellingen samen een kans die we niet moeten laten liggen. Daartoe doen wij dan ook graag een aantal aanbevelingen zodat het culturele veld mee kan gaan in de algehele positieve ontwikkelingen in Zuidoost.’

Professionaliseren
Het realiseren van nieuwe gebouwen voor kunst en cultuur behoort daarbij tot één van de prioriteiten net zoals de structurele financiering van instellingen voor de exploitatie daarvan. Zuidoost heeft ook behoefte aan een mediagebouw. Daarmee wordt niet alleen tegemoetgekomen aan het ruimtegebrek van alle radio- en televisiemakers maar kan er ook gezamenlijk geïnvesteerd worden in apparatuur en faciliteiten. Verder is het belangrijk dat culturele voorzieningen over het gehele stadsdeel worden verspreid zodat kunst en cultuur laagdrempelig wordt en voor alle bewoners toegankelijk is.

‘Zuidoost doet veel aan talentontwikkeling,’ zegt Jolanda Spoel. ‘Kinderen leren dansen, toneelspelen, tekenen en schilderen maar voor toptalenten zijn er weinig doorgroeimogelijkheden. Als je je nu wilt aansluiten bij een professioneel gezelschap, moet je het stadsdeel uit. Cultureel gezien is ons stadsdeel heel rijk maar we hebben te weinig voorzieningen en te weinig ruimte om door te professionaliseren. Dat moet veranderen.’

‘Kunst en cultuur is verbindend. Het vertelt de verhalen van de mensen, toont de ziel van het stadsdeel, maakt het onzichtbare zichtbaar, ontwikkelt talent en zet verbeeldingskracht in als inspiratie. Daarvoor moet ruimte, tijd en geld zijn. Daarin moet worden geïnvesteerd. Kunst en cultuur is een interessante sector om in te investeren. Zuidoost heeft ons nodig. Zeker nu.’