Samen bouwen aan een inclusieve stad

AM gebiedsontwikkeling

‘AM is een projectontwikkelaar die vanuit maatschappelijk besef handelt. Dat is onze kracht. Wij ontwikkelen niet alleen gebouwen en woningen maar ook wijken en buurten. Dat maakt ons naast projectontwikkelaar ook gebiedsontwikkelaar. Dat betekent dat wij ons meer dan gemiddeld inzetten om projecten te ontwikkelen met de bestaande gemeenschap. Wij brengen de technische, financiële, juridische en organisatorische kennis, de buurt brengt het DNA en de kennis van de wijk. Samen maken wij de stad.’

Nanet Schaap is ontwikkelingsmanager bij AM met focusgebied Amsterdam Zuidoost. Peter Heuvelink is directeur bij AM, regio Noordwest. Samen zijn zij betrokken bij de tender Vreeswijkpad, GEINS en bij Eleven Square, het voormalig Urban Interactive District, UID.

Eleven Square
Naast AFAS Live en tegenover de Johan Cruijff ArenA wordt in 2023 gestart met de bouw van Eleven Square. Het gebied van 2,5 hectare vormt straks een district met woningen, kantoren, retail, food & beverage, een theater en een hotel. Vier clusters bestaande uit negen bouwblokken krijgen aantrekkelijke straten en pleinen waar bewoners, gebruikers en bezoekers elkaar kunnen ontmoeten.

AM realiseert in Eleven Square enkele honderden woningen waarmee het ArenaPoort gebied transformeert van enkel een werk- en leisure gebied naar een gemixed gebied. Dit zorgt voor meer levendigheid op straat en maakt dit stuk aantrekkelijker om te verblijven en te bezoeken. Daarbij levert het ook een mooie bijdrage aan de huidige grote woningvraag. De woningen zijn vooral bedoeld voor starters op de woningmarkt. ‘Wij staan voor een inclusieve stad,’ zegt Nanet Schaap. ‘Op alle schaalniveaus streven wij naar inclusiviteit. De voorrangsregeling geeft bewoners van Zuidoost  voorrang bij nieuwe woningbouwontwikkelingen in het stadsdeel.’

Partnerschap en samenwerking Zuidoost City
Met lokale ondernemers wil AM in gesprek gaan om de link te maken tussen de beide kanten van het spoor. Het spoor mag geen barricade meer zijn. ‘Dat is ook één van de redenen dat we het partnerschap en de samenwerking met Zuidoost City toejuichen,’ aldus Peter Heuvelink. ‘Samenwerking is een meerwaarde voor het hele gebied. Wij willen weten wat er leeft en wat er nodig is. Zo kunnen we meer betekenen voor de buurt. Zuidoost City faciliteert daarbij en koppelt. Wij zijn blij met de samenwerking.’

‘Het begrip co-creatie leeft heel sterk in Amsterdam Zuidoost,’ voegt Nanet Schaap toe. ‘Ons project GEINS is daar een mooi voorbeeld van. In Gein organiseren we participatiebijeenkomsten waarbij we niet alleen input vragen aan de bewoners maar ook echt met hen de pen samen gaan oppakken om het plan te maken. Het zijn de bewoners die meedenken en meebeslissen over de invulling van het gehele gebied.’

GEINS
In de komende jaren komen aan het Vreeswijkpad in Gein twee nieuwe gebouwen met 135 koopwoningen. De gemeente heeft samen met een burgerjury bepaald wie deze woningen mag gaan bouwen. Na een uitgebreide selectieprocedure is projectontwikkelaar AM gekozen als winnende partij. Reden hiervoor was onder andere de kwaliteit van het plan, waarin veel aandacht is voor de omgeving, innovatie, duurzaamheid en waar veel ruimte is voor inspraak van en co-creatie met (toekomstige) bewoners.

‘Inspirerende en duurzame leefomgevingen bedenken en ontwikkelen is de passie van AM. Er is altijd ruimte voor ideeën en input van buitenaf. We hebben openstaande vacatures maar er is ook ruimte voor stagiaires zowel op de bouwplaats als op kantoor. We zijn een interessante ervaringsplek voor planologen, bouwkundigen, architecten en makelaars in opleiding met een concrete opdracht en visie. Meld je vooral aan als je interesse hebt.’