Maak ruimte voor Zuidoost!

Staanplaatsen ZO

Stadsdeel Zuidoost groeit. Zo komen er tot 2040 ongeveer 39.000 woningen bij. Daarmee verdubbelt het aantal inwoners tot ongeveer 180.000. Voor al die nieuwe Zuidoosters zijn nieuwe winkels en horecagelegenheden nodig.

Het duurt nog wel even voordat alle gebouwen en winkels er zijn. Daarom organiseerde Stadsdeel Zuidoost en Zuidoost City op 22 april een bijeenkomst over nieuwe staanplaatsen in Amsterdam Zuidoost. Ongeveer veertig ondernemers kwamen hierop af om van gedachten te wisselen over mobiele locaties als voorloper op de vaste winkels en horecagelegenheden die het gebied nodig heeft.

Zie ook:
https://www.youtube.com/watch?v=3pXBm7LQgdo

Het stadsdeel wil extra staanplaatsen voor startende ondernemers mogelijk maken. Het liefst voor ondernemers uit Amsterdam Zuidoost zelf zodat zij deel uit kunnen maken van de groei van het stadsdeel.

Drukbezocht
Maak ruimte voor Zuidoost! Dat was de collectieve boodschap van de ondernemers tijdens de drukbezochte bijeenkomst. De ondernemers gaven aan niet per se staanplaatsen nodig te hebben. Er werd vooral veel gezocht naar (betaalbare) vaste plekken voor lokale ondernemers. Met de nadruk op lokaal, want de deelnemers willen geen ketens die de wijk als iedere andere wijk maakt. Wie ruimte maakt voor Zuidoost maakt ruimte voor iets unieks. Samenwerken voelt hierbij urgent.

Collectiviteit onder foodondernemers
Naast vaste plekken voor ondernemers wordt er ook gezocht naar een gezamenlijke productiekeuken voor foodondernemers. Zij werken nu vaak vanuit hun eigen kleine keuken, hun truck of vanuit huis. Deze ondernemers kunnen dan ook samenwerken aan een foodtruckfestival in het Nelson Mandelapark. Ook dat werd tijdens de bijeenkomst vaak genoemd.

Kraaiennest
Veel kans is er voor een containerdorp op of naast het plein Kraaiennest. Hiervoor meldden zich diverse food- en beauty ondernemers aan. Gezond eten en iets terug doen voor de buurt is voor deze locatie belangrijk. Hierbij wordt gedacht aan gratis gezonde maaltijden voor wie deze niet kan kopen en aan het opleiden en begeleiden van jongeren.

De ondernemers gaven aan dat er bij Kraaiennest horeca moet komen zodat er altijd een plek is om te zitten. Vanuit deze vaste plek, die tijdelijk kan zijn vanwege de ontwikkeling van woningen, kunnen ondernemers doorgroeien naar een ruimte in de nieuwbouw.

Brasa Park
Wie door de post-its heen naar de toekomst kijkt, ziet in het Brasa Park een groene oase met een combinatie van een kinderdagverblijf, een kruiden- en pluktuin, een theehuis, giftshop en mogelijkheden voor atelierruimtes. Bij Brasa Park zijn op korte termijn enkele staanplaatsen mogelijk met de kans om door te groeien naar een vaste en collectieve ruimte.

Amstel III
Vrijwel alle ondernemers op de bijeenkomst willen graag in Amstel III ondernemen. Hier is nog ruimte en de toekomst van het gebied staat nog niet helemaal vast. Voor Amstel III geven de ondernemers nadrukkelijk een boodschap mee: zorg voor betaalbare ruimte voor lokale ondernemers. Het gebied zou niet alleen voor grote ketens en commerciële ondernemers moeten zijn.

Vervolg
Saskia Bollen (Stadsdeel Zuidoost) en Emilie Vlieger (Zuidoost City) kijken samen naar een goed vervolg op deze bijeenkomst. Er wordt per deelnemer gekeken wie deze zomer al aan een staanplaats of vaste plek kan worden geholpen. Ook worden de mogelijkheden van een foodtruckfestival onderzocht. Daarnaast onderzoeken Saskia Bollen en Emilie Vlieger de collectieve aanpak in Kraaiennest, Brasa Park en Amstel III.

Ruimtezoekerslijst
Zoek je naar een vaste ruimte en sta je nog niet op de ruimtezoekerslijst? Meld je dan alsnog aan via deze link!