Park op Gaasperdammertunnel wordt Brasapark

Brasapark

Het nieuwe park op de Gaasperdammertunnel in Amsterdam Zuidoost heeft de naam Brasapark gekregen. Brasa betekent omhelzing of knuffel: een toepasselijke naam voor een park dat voor verbinding moet zorgen, aldus het stadsdeel. Het park verbindt het Nelson Mandelapark en het Gaasperpark, maar ook de wijken Gaasperdam en de Bijlmer. Die waren door de A9 gescheiden. De naam is bedacht door Roy Ristie, een bevlogen inwoner van Zuidoost, die afgelopen december overleed.

Streetart Frankey heeft de naam Brasapark verwerkt in een kunstwerk. Wethouder Jakob Wedemeijer en stadsdeelbestuurder Dirk de Jager hebben dit kunstwerk, en daarmee dus ook de naam van het park, donderdag 10 maart onthuld.

Samen met de bewoners
Tijdens de participatie bleek al dat duizenden inwoners uit Zuidoost zich betrokken voelen bij dit bijzondere park. Ook de naam Brasapark komt vanuit de mensen uit Zuidoost. Met Brasapark krijgt het stadsdeel een prachtig park met een naam, die de herinnering aan Roy Ristie levend houdt. Ook de inrichting van een groot deel van het park doet het stadsdeel samen met bewoners. Er komen een stadstuin, een natuurspeeltuin en routes en toestellen voor urban sports. Daarnaast komt er een programma voor kunst en cultuur.

Japanse kers en eetbare planten
Het park is drie kilometer lang en 65 meter breed, waarmee er in een keer 190.000 vierkante meter groen in de stad bijkomt. Op het dak van de Gaasperdammertunnel is een laag van 20 centimeter zand gestort, met daarin een drainagesysteem, om de aan- en afvoer van water op het dak te kunnen controleren. Daar bovenop is een laag van 80 centimeter aarde gestort. Daarin zijn 1.500 bomen (waaronder fruitbomen en Japanse kers), gras met kruiden- en bloemenmengsels en eetbare en bloeiende planten geplant. De planten zijn zo gekozen dat er bijna het hele jaar iets in bloei staat en het park het hele jaar groen is.

Aanleg
Het eerste veld met een stadstuin is al klaar, de andere velden legt het stadsdeel het komend jaar aan. Naast de ingerichte parkvelden komt er in het park plek voor horeca. Voor de inrichting is 2,4 miljoen euro beschikbaar.