Burgerjury actief in Zuidoost

Burgerjury

‘Het is uniek dat burgers samen met de gemeente bepalen welke projectontwikkelaar de woningen in hun buurt gaat bouwen. Ook is het uniek dat projectontwikkelaars beoordeeld worden op de mate van bewonersparticipatie in hun bouwplannen.’

Aan het woord is Jim Engelshoven, assistent projectmanager Gaasperdam in Amsterdam Zuidoost. ‘Gemeente Amsterdam vindt het belangrijk dat eventueel toekomstige bewoners én omwonenden meebepalen hoe uiteindelijke woningen eruit komen te zien. Zij hecht veel waarde aan bewonersparticipatie, vandaar ook dit unieke project.’

In de komende jaren komen aan het Vreeswijkpad in Gein twee nieuwe gebouwen met 135 koopwoningen. Hierdoor verandert een verouderd scholengebied in een nieuwe en aantrekkelijke woonwijk. De gemeente heeft samen met een aantal bewoners bepaald wie deze woningen mag gaan bouwen. Na een uitgebreide selectieprocedure is projectontwikkelaar AM gekozen als winnende partij. 

Burgerjury
De gemeente koos dit jaar drie projectontwikkelaars uit een voorselectie van dertien inzendingen. Zij mochten hun plannen verder uitwerken. Bij de definitieve keuze voor één van deze drie partijen vroeg de gemeente advies aan een burgerjury. De jury bestond uit zeven personen die wonen, werken of op een andere manier verbonden zijn met Gein. 

Deelname aan de burgerjury bleek populair. In totaal waren er 94 aanmeldingen. Een notaris selecteerde uiteindelijk zeven deelnemers via loting. ‘Het bijzondere aan de burgerjury was dat de leden uit alle lagen van de bevolking kwamen,’ zegt Jim Engelshoven. ‘Het waren mannen en vrouwen met diverse culturele achtergronden. Het was een mooi gemêleerd gezelschap in de leeftijd van ongeveer dertig tot zeventig jaar.’

Primeur
Het is voor het eerst dat de gemeente bij de keuze voor een ontwikkelaar zo’n nadrukkelijke rol aan bewoners uit de buurt gaf. Hun oordeel woog voor de helft mee in de uiteindelijke beoordeling. Een andere primeur in deze tenderprocedure was het selectiecriterium participatie. 

Engelshoven: ‘Bewoners mogen uiteindelijk meebeslissen over de gemeenschappelijke tuin. Ze mogen meebepalen hoe de geveltuinen eruit komen te zien en hoe hun woning wordt ingedeeld. De woningen zelf zijn na de oplevering ook nog aan te passen, bijvoorbeeld bij gezinsuitbreiding of als de kinderen de deur uit gaan. Dat is een mooie ontwikkeling.’

Ruimtelijke kwaliteit, duurzaamheid en participatie
De drie projectontwikkelaars zijn beoordeeld op de thema’s ruimtelijke kwaliteit, duurzaamheid, participatie en optiebod. Het plan van ontwikkelaar AM scoorde uiteindelijk bij zowel de burgerjury als de gemeentelijke selectiecommissie het hoogste aantal punten. Beide jury’s waren onder de indruk van de kwaliteit van het plan, waarin veel aandacht is voor de omgeving, innovatie, duurzaamheid en nog veel ruimte is voor inspraak van (toekomstige) bewoners. 

‘Projectontwikkelaar AM wil halverwege 2023 starten met de bouw van de woningen,’ voegt Engelshoven toe. ‘Dit zijn allemaal koopwoningen, waarvan tenminste tweederde in het middeldure koopsegment. In 2024 worden de woningen opgeleverd. Het nieuwe schoolplein van IKC Knotwilg, het Cruyff Court en het omliggende groene gebied worden het centrum van de nieuwe woonbuurt. Zowel leerlingen als bewoners uit de buurt kunnen elkaar hier tijdens en na schooltijd treffen.’

Aan het Vreeswijkpad komt ook nog een derde woongebouw met sociale huurwoningen. De start van de bouw van dit derde blok staat gepland voor 2024. 

Heeft u interesse in een woning? Hou dan de website van AM in de gaten. 
Meer informatie: www.amsterdam.nl/vreeswijkpad