Weekend werkzaamheden A9 Gaasperdammerweg

A9 Gaasperdammerweg

Van vrijdagavond 26 november tot maandagochtend 29 november is de A9 Gaasperdammerweg in beide richtingen afgesloten tussen knooppunt Holendrecht en knooppunt Diemen. Tijdens deze afsluiting krijgt de software van de tunnelsystemen een update en worden testen uitgevoerd. 

Omdat de tunnel tijdens de update niet bedienbaar is, is Rijkswaterstaat in verband met de veiligheid verplicht de tunnel te sluiten. Daarnaast voert Rijkswaterstaat algemeen onderhoud uit.

Software-update
In het weekend van 26 tot 29 november voert Rijkswaterstaat verschillende updates uit voor de software van tunnel installaties. Deze zijn nodig voor onderhoud en voor optimalisatie van de bediening van de tunnel. Een update zelf is snel doorgevoerd. Dat is te vergelijken met een update van een telefoon of laptop. Het meeste werk zit in het testen. Als de tunnel dicht is, doen Rijkswaterstaat en IXAS om beurten een test om te kijken of alles in de huidige situatie werkt. Vervolgens voert Rijkswaterstaat de update uit, waarna nogmaals uitvoerig wordt getest of alles nog zo werkt als de bedoeling is. 

Testen luidsprekers
 In het weekend worden ook de softwaren van de omroepinstallaties aangepast en getest. Omdat de omroeptesten voor hinderlijk geluid in de omgeving zorgen, voert Rijkswaterstaat ze overdag uit: op zaterdag 27 november tussen 07.00 en 12.00 uur en tussen 16.30 en 18.30 uur. En op zondag 28 november aan het eind van de middag. 

Tunnel onderhoud
In de tunnel voert Rijkswaterstaat verschillende andere onderhoudswerkzaamheden uit aan bijvoorbeeld de verlichting. Buiten de tunnel worden de bermen gemaaid.

Hinder
In het weekend vinden veel werkzaamheden plaats in de tunnel, deze geven geen hinder in de omgeving. Overdag, tussen 07.00 en 19.00 uur werkt Rijkswaterstaat ook buiten de tunnel. Dit kan voor wat geluid in de omgeving zorgen. Ook de omroepinstallatie is goed te horen. 

Afsluitingen
Om de werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren, is de A9 Gaasperdammerweg afgesloten tussen knooppunt Holendrecht en knooppunt Diemen. Zie voor meer informatie: https://bezoekerscentrum.rijkswaterstaat.nl/SchipholAmsterdamAlmere/news/a9-gaasperdammerweg-in-beide-richtingen-dicht-van-26-t-m-29-november/#.YaCwpC1x9Z1