Opbrengst participatie Tunnelpark

In maart en april hebben inwoners, ondernemers en organisaties uit Zuidoost meegedacht over de invulling van het park op het dak van de Gaasperdammertunnel. Van alle wensen, ideeën en soms al concrete plannen heeft PLYGRND.city een rapport gemaakt. De gemeente is blij met het resultaat en is al aan het werk om met deze mooie opbrengst een mooi park te maken. Een eerste ruimtelijke schets van het park is klaar. Bekijk het plan en geef een reactie.

De ‘Common Ground’ is gevonden

De online sessies, gesprekken op straat en ingestuurde ideeën van scholieren hebben veel mooie inzichten opgeleverd. De gemeente heeft dat kunnen vertalen tot een gemeenschappelijk gevoel over het park: het mag een plek zijn waar iedereen zich welkom voelt, kan genieten van de natuur én waar ook iets te beleven valt, zonder dat dat dan weer tot overlast leidt. Daarnaast is de opbrengst in onderwerpen ingedeeld. Er zijn wensen over groeninrichting, kunst en cultuur, sport en bewegen en stadslandbouw. In het rapport van PLYGRND.city lees je wat er aan ideeën en plannen is opgehaald.

Een naam voor het park

Over de naam werd verschillend gedacht. Er zijn meer dan 200 voorstellen voor namen ingediend. Van de meest genoemde namen is een lijst van 10 namen gemaakt. Na een stemronde kwam daar een top 3 uit:

  • Tunnelpark
  • Gaasperpark
  • Ubuntupark

Na een check bij de namencommissie legt de gemeente deze 3 namen nu voor aan de stadsdeelcommissie die op haar beurt het college hier over adviseert.

Het parkontwerp

Op basis van de thema’s is er een indeling van de parkvelden gemaakt. Ook voegt de gemeente aan de basisinrichting van het park extra voorzieningen toe. In het ontwerpboek voor het park zie je hoe dat er ongeveer uit gaat zien. Daarnaast is er voor het park een groenbrochure gemaakt. Daarin staan alle bomen en planten die in het park komen.

Reageren op de parkschets
Stuur je reactie op het parkontwerp naar tunnelpark@amsterdam.nl. De gemeente hoort graag wat je van het ontwerp vindt, maar je kan geen nieuwe wensen of ideeën meer indienen.

Hoe nu verder?
Meedenken over stadslandbouw en kunst & cultuur
Nog niet alle ideeën hebben een plek gekregen in het park. Dat komt omdat de gemeente voor sommige onderwerpen meer moeten uitzoeken. Vooral bij de onderwerpen stadslandbouw en kunst en cultuur wil de gemeente samen met jou verder werken aan de invulling en programmering. Dat doen ze mede op verzoek van bewoners, omdat de gemeente graag wil dat het ook echt het park van Zuidoost wordt. Wanneer je actief wilt meedenken en iets wilt doen, meld je dan aan voor de parkmakersgroep via tunnelpark@amsterdam.nl.


Bestuurlijke besluitvorming
Het voorstel voor het park legt de gemeente straks voor aan het dagelijks bestuur, de stadsdeelcommissie en het college. Als het college akkoord is met het ontwerp en de kosten die nodig zijn voor de aanleg, dan start de gemeente met de uitvoering. De besluitvorming hiervoor start in september 2021 en is waarschijnlijk eind november of begin december 2021 afgerond.

Opening park
Het park gaat in september al voor een deel open. Dan draagt Rijkswaterstaat het park over aan de gemeente en kunnen ze aan de slag met de beplanting en inrichting. Sommige delen van het gras moeten dan nog goed groeien voordat men erop mag lopen. Hoe snel je erop kan is afhankelijk van de natuur. Het parkmaken gaat in september ook van start. Als alles goed groeit en bloeit, gaat het park in de zomer van 2022 officieel open.