592 nieuwe woningen in Zuidoost

In het gebied tussen de Johan Cruijff ArenA en Amsterdam UMC wordt dit jaar nog gestart met de werkzaamheden voor de bouw van 2 woontorens. Er komen in totaal 592 nieuwe woningen aan de Karspeldreef, op een plek waar nu nog kantoren staan. En dat is pas het begin voor deze nieuwe stadswijk.

Amstel III, zo heet het gebied ten zuiden van de Johan Cruijff ArenA. Het was altijd een kantorengebied en vooral bekend van een Zweeds woonwarenhuis. Dat verandert compleet. Amstel III wordt een groene en levendige woonwijk voor duizenden Amsterdammers. De woontorens die we nu vlakbij station Bullewijk gaan bouwen, zijn daarin een nieuwe stap. Ze worden flink hoog: de een 98 meter, de ander 115 meter. Dat geeft ruimte voor 592 nieuwe woningen:

  • 415 middeldure woningen
  • 59 sociale huurwoningen
  • 118 vrije sectorwoningen

Huisarts en jongerenpodium

Als er zo veel mensen op een plek komen wonen, moet het met de voorzieningen ook goed zitten. Daarom komt er onder de woontorens ruimte voor een gezondheidscentrum met huisarts en apotheek, kantoorruimte, horeca, een jeugdtalentcentrum en andere voorzieningen. Jongeren uit Zuidoost krijgen daar letterlijk een eigen podium waar zij hun talenten kunnen ontwikkelen.

Koel in de zomer

We laten de woontorens duurzaam bouwen door ontwikkelaar Wooden City Karspeldreef BV. De gebouwen wekken straks zelf energie op: er komen zonnepanelen en er komt een warmte-koudeopslag. Daarmee kan het gebouw in de zomer koel worden gehouden en in de winter warm. We werken in Amsterdam toe naar gebouwen die net zoveel energie leveren als ze gebruiken. De woontorens passen bij die ambitie.

Er gebeurt nog (veel) meer

Kort geleden is in Amstel III al de bouw gestart van de nieuwe stadsbuurt SPOT, waar 1.100 nieuwe woningen worden gebouwd. In totaal laten we de komende jaren in Amstel III minstens 10.000 nieuwe woningen bouwen. De kantoren maken daarmee plaats voor een complete stadswijk, inclusief scholen en andere voorzieningen, zoals voor sport en kinderopvang. Deze ontwikkelingen zijn belangrijk voor heel Zuidoost, en zeker voor jongeren. In de bouwprojecten zorgen we namelijk voor werk- en stageplekken voor jongeren en jongeren kunnen straks ook makkelijker doorstromen naar een eigen woning.